Z tą panierką polędwiczka wychodzi obłędnie soczysta. Wystarczy jeden prosty trik

Dodano:
Polędwiczka w chrupiącej panierce Źródło: Shutterstock / Hyung min Choi
Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które potrafi smakować doskonale. Zwykle smażę ją sauté lub piekę, ale tym razem usmażyłam ją w panierce. Wyszła nadzwyczaj smaczna i soczysta.

Polędwiczka to najdelikatniejszy kawałek wieprzowiny. Można ją przygotować na wiele sposobów, np. piec, smażyć, dusić, grillować. W każdej postaci smakuje doskonale, pod warunkiem że nie przeciąga się zbyt długo obróbki termicznej. Inaczej mięso robi się suche i twarde. Dziś pokażę wam, jak zrobić soczystą polędwiczkę w pysznej, chrupiącej panierce.

Jak przygotować polędwiczkę do smażenia?

Przy przygotowaniu polędwiczki nie ma dużo pracy. Mięso wystarczy oczyścić z błon, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Teraz pozostaje ją odpowiednio przyprawić. Do smażenia nie stosuję mokrej marynaty ani zbyt wielu przypraw. Polędwiczkę oprószam tylko czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem i odstawiam na pół godziny. Tyle wystarczy, by to delikatne mięso nabrało smaku.

Jak zrobić polędwiczkę w chrupiącej panierce?

Gdy macie już przyprawioną polędwiczkę, pozostaje tylko obtoczyć ją w panierce i usmażyć. Panierkę robię niemal w tradycyjny sposób. Składa się ona z mąki, jajek i tartej bułki, tyle że wymieszanej z wiórkami kokosowymi. To dzięki temu ostatniemu produktowi mięso zyskuje słodkawy smak i charakterystyczny aromat. Jest też nadzwyczaj chrupiące. Trzeba je tylko smażyć na sporej ilości oleju, by nie było surowe w środku.

Przepis: Polędwiczka w chrupiącej panierce

Polędwiczka wieprzowa smażona w kawałkach w aromatycznej panierce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanka tartej bułki
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie polędwiczkiPolędwiczkę opłucz, oczyść z błon, osusz ręcznikiem papierowym, podziel na 2 części. Oprósz je czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
  2. Przygotowanie panierkiW osobnych naczyniach przygotuj: mąkę, rozkłócone jajko, tartą bułkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzej oleju.
  3. SmażenieKażdy kawałek polędwiczki panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z wiórkami. Kładź mięso na gorący olej i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będzie dosmażone, a panierka chrupiąca.

Jak podać polędwiczkę w chrupiącej panierce?

Po usmażeniu polędwiczkę warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Potem powinna odpocząć ok. 5-8 minut, dzięki czemu w środku będzie równomiernie soczysta.

Usmażoną w całości polędwiczkę wieprzową, przed podaniem należy pokroić z ukosa w grubsze plastry. Doskonale będzie smakować podana z ugotowanym na sypko ryżem, surówką (np. z kiszonej kapusty) i sosem, np. czosnkowym, jogurtowo-limonkowym czy chutneyem z mango.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...